Om mig

Ljus är något som jag arbetat med de senaste 25åren men på lite olika sätt:

Styrsystem för offentliga miljöer.
Ljustekniska lösningar för teatrar.
Ljus för mässor.
Ljus för museum och utställningar.
Ljus för offentliga rum. Inom och utomhus.

Allt detta har gett mig otroligt mycket kunskap, kunskap som jag gärna vill dela med mig.

 

ommig

 

Min första ”ljusupplevelse”:

Min första upplevelse för hur ljus hjälper och stödjer något man vill berätta, var på ett besök i en nyöppnad JC butik för 25 år sedan.

Det var på det glada 80-talet då jeansskjortan dominerade starkt. Vad man gjort i butiken var att förutom allmänljuset, satt ljus på föremål kopplade till kända miljöer. I detta fallet en kaktus som stod precis vid jeansskjortorna.

Vad som hände med mig var att ögat drogs till att se kaktusen först, inte jeansskjortorna! Detta triggade igång en film i min hjärna. John Wayne (eller var det jag?) som red bort mot solsnedgången iförd…. Ja just det, jeansskjorta.

Denna händelse startade mitt intresse för hur ljus kan styra oss människor att ta in, behandla och sätta igång en process i vår hjärna.

Det finns många sådana här berättelser som påverkat och utvecklat mitt sätt att  se på ljus och hur det kan hjälpa till att föra fram berättelser och budskap. Även berättelser hur man kan misslyckas med detta!

Spännande med både psykologi och teknik!

Det kan tyckas enkelt, men det finns något annat än tänd å släck. För varje år som går upplever jag psykologin och hur ljus påverkar våra sinnen bli starkare och tekniken runt ljuset mer underordnat. Med ny teknik blir det fler detaljer att ta hänsyn till. Det är utifrån detta som mina arbeten tar form.